dimarts, 29 d’octubre del 2013

Fem pintures, curses i làmpares de "lava"

Avui per acabar de fer experiments amb vinagre com hem estat fent aquest dies hem descobert una altre propietat seva i és que talla la llet!
Així que disposats a treballar cadascú hem agafat un got de llet i li hem tirat vinagre fins que hem vist que es tallava. Després l'hem colat amb una tela i em vist que havia quedat una "pasterada", aquesta pasta no era ni més ni menys que mató! El vinagre havia fet que la llet es "separés" en dues fases i al colar-la ens hem quedat amb les proteïnes que havien precipitat!
Després de treu-re-li el vinagre hem tastat una mica de mató casolà, però en realitat el que volíem fer amb la resta de mató era fabricar pintures. I és que si barreges el mató amb pigments (en el nostre cas guixos de colors triturats) obtens una magnífica pintura amb les quals hem fet un dibuix!

Acabada la nostra fases artística hem seguit investigant. Aquesta vegada volíem fer una cursa de mel, teníem dos participants en la cursa la mel freda i la mel calenta. Cadascú ha fet una predicció de qui creia que guanyaria, cada grup ha fet una cursa i la guanyadora absoluta ha estat la .......mel calenta!!! Enhorabona a aquells que ho havien encertat! D'aquesta manera hem après que els líquids viscosos quan s'escalfen ho són menys i per tant "rellisquen" més i van més ràpid.

Finalment ens quedava el darrer experiment, es tractava de construir una "làmpada de lava". I tranquils que si la voleu tornar a construir a casa és molt fàcil. Agafeu una ampolla de plàstic petita, ompliu-ne una cinquena part (més o menys) amb aigua barrejada amb colorant i una mica de sabó (el sabó no és imprescindible només és perquè surtin les bombolles una mica més grans). Ompliu la part que queda d'oli i una vegada fet això tireu-hi un tros de pastilla efervescent (pots ser una aspirina o qualsevol altre cosa, el que és important és que sigui efervescent!). I ara només us queda observar com pugen i baixen les bombolles! Ahh! i si poseu una mica de llum darrera encara us quedarà més bonic!!!




  Fins la setmana que ve!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada