dimarts, 15 d’octubre del 2013

Bicarbonat, vinagre i altres líquids..........


I començava la segona sessió d'experiments d'aquest curs.... 



Ens havia quedat una cosa pendent del dia anterior, i era com separar l'aigua i la sal una vegada la sal s'havia dissolt dins de l'aigua. Així que decidits a trobar la solució ens vam posar per equips per intentar trobar la manera. Alguns escèptics deien que era impossible, un altre grup va proposar passar l'aigua per un colador. Ho vam provar i la sal que no s'havia dissolt si que es va quedar en colador, però vam tastar l'aigua que havia passat pel colador i seguia essent salada! El mètode no havia funcionat. Un altre grup va decidir millorar la idea i embolicar el colador en cotó. Vam tornar a filtar l'aigua i sabeu com era l'aigua un cop passada pel colador embolicat amb cotó.... salada! El tercer grup volia separar l'aigua i la sal amb l'ajuda d'un microscopi però com que no en teníem no ho vam poder provar... Algú però va recordar que la setmana passada havíem parlat de que si escalfàvem l'aigua potser seríem capaços de separar-la, així ho vam fer però l'aigua calenta seguia essent salada. Ens hi vam fixar més però i vam veure que l'aigua estava tant calenta que bullia i que sortia una mena de fum, vapor en dèiem. Vam pensar una mica i ens en vam adonar que la sal no es podia convertir en gas i que per tant si posàvem un plat just a sobre del vapor aquest es refredava i es tornava a convertir en aigua. Esperençats vam tastat aquestes petites gotes d'aigua que s'havien format al plat i què vam descobrir? que l'aigua no era salada! Finalment ho havíem aconseguit! L'aigua convertida en vapor ja no era salada, i tota la sal s'havia quedat al fons del pot! Així que preparats per si un dia havíem de convertir l'aigua del mar en aigua dolça ens vam disposar a fer un altre experiment. 
Avui volíem seguir barrejant coses, així que ens vam disposar a veure quin efecte tenia barrejar bicarbonat amb diferents líquids. Primer de tot vam veure què era això del bicarbonat, vam parlar de que servia per fer pastissos i vam tastar-lo! 
Cada equip tenia per missió barrejar el bicarbonat amb 4 líquids diferents aquests eren: aigua, suc de llimona, vinagre i suc de tomàquet. 
Alguns de nosaltres ja havíem fet l'experiment de barrejar vinagre i bicarbonat així que ja sabíem que sortien bombolles, així que el que ens preguntàvem és si amb els altres líquids també sortirien bombolles. Decidits ens vam posar a treballar i vam anar apuntant els resultat a la pissarra, que podeu observar a la següent foto: 



No ens van sortir bombolles amb l'aigua i en canvi si que ens en van sortir amb el suc de llimona, el vinagre i el suc de tomàquet tot i que en aquest últim les bombolles eren molt petites i quasi no es veien.

Vam pensar què tenien en comú els tres líquids que havien provocat bombolles i vam arribar a la conclusió que tots tenien gust àcid. Ja havíem après una cosa, els àcids barrejats amb el bicarbonat fan que aquest faci bombolles!

Però la nostra curiositat no s'acabava aquí i com que havíem vist que el bicarbonat amb el vinagre és el que havia fet més bombolles volíem tornar-ho provar però amb més vinagre i més bicarbonat! Així que vam posar molt vinagre dins una ampolla i hi vam tirar bicarbonat ho vam tapar amb un tap que tenia un petit forat perquè pogués sortir el gas. I què va passar? Doncs que tot el gas produït per la reacció entre el vinagre i el bicarbonat va sortir per aquell forat i va fer una esquitxada de les grosses! Tots ens vam posar molt contents perquè ens havia agradat molt així que ho vam tornar a provar però aquesta vegada vam fer el forat una mica més gran i hi vam posar una canyeta, d'aquelles per beure, sabeu?
Què va passar? Doncs que la pressió del gas va fer que el vinagre pugés per dins de la canyeta i sortís com si fos una font.

Finalment vam tornar-ho a provar fent uns forats al costat de l'ampolla, però els vam fer massa grans i no va ser tant espectaculars!

Tots vam estar molt contents del nostre "volcà", però compte no ens confonguem! Ja sabem que els volcans no funcionen així o qui es creu que a l'interior de la terra tenim vinagre i bicarbonat? Potser un altre dia haurem d'estudiar com funcionen els volcans de debò....

Fins la setmana que ve!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada