divendres, 17 de maig del 2013

Àcids i bases

Avui volíem parlar dels efectes dels àcids però per parlar d'això primer havíem de saber què era un àcid i en quines substàncies ho podíem trobar.
Així que vam començar el taller provant les substàncies de 4 gots...........no sabíem què hi havia a dintre així que havíem de ser molt valents per atrevir-nos a tastar-ho!
En el primer got hi havia aigua amb sal! Ups! El gust no era gaire agradable! Sort que ho vam compensar amb el segon got que tenia aigua amb sucre! Mmmm! El tercer got era d'una cosa que no havíem tastat mai, però que tenia un gust amarg! i finalment el quart va agradar molt a uns quants i en canvi els altres amb olorar-ho en van tenir prou: era vinagre!

Així que ja teníem els 4 gustos: salat, dolç, àcid i amarg. Entre tots vam estar pensant aliments que tinguessin aquests 4 gustos i aquest va ser el resultat:


Però el que ens interessava de debò avui eren els àcids! I unes substàncies anomenades indicadors, perquè ens indiquen tot canviant de color, si les coses són àcides o no ho són. Així que disposats a investigar ens vam dividir en 3 equips, un va xafar pètals de flors, l'altre va xafar maduixes i un tercer va extreure el suc de dues llimones. 
Una vegada fet això, ja estàvem preparats per començar l'experiment. Teníem tres substàncies indicadores: l'extracció de pètals de flors, l'extracció de pètals de roses i el suc de llimona. Cada equip en tenia un i va omplir-ne 4 potets. Després vam afegir-hi vinagre en un, suc de llimona en l'altre, bicarbonat (ens havien explicat que és una substància anomenada base que ho podríem entendre com una cosa no àcida) i l'altre el deixàvem sense posar-hi res i a observar el canvi de color! 




Com podeu veure a la foto si que ens canviava una mica el color! Quan hi posàvem bicarbonat el líquid es tornava verdós, en canvi al posar-hi una substància àcida ens quedava un vermell més fort. 

Però en realitat encara no havíem fet servir el millor indicador de tots! El suc de col lombarda! Vam repetir l'experiment amb aquest suc i llavors si que vam poder veure un bon canvi de colors! Amb les bases es tornava blau i amb els àcids (vinagre, suc de llimona i suc de tomàquet) es tornava ben rosa! Observeu les fotografies! 

Ara que ja sabíem com es comportava l'indicador ja no calia que tastéssim les coses per saber si eren o no àcides. Així que vam agafar un medicament (acetil cisteïna) i vam apuntar a la pissarra qui creia que seria àcid i qui creia que no. Ho vam barrejar amb una mica de col lombarda i "txa-txan" el líquid es va tornar vermell! Aquells que havien previst que seria àcid ho havien endevinat! 
 A també us hem de dir que durant els experiments vam descobrir que el vinagre reaccionava amb el bicarbonat fent un munt d'espuma ben divertida! 
Finalment, ens quedava poca estona però volíem fer un últim experiment. El que vam fer va ser descobrir que el vinagre tallava la llet, i en podíem formar com una mena de mató. Si barrejàvem aquest mató amb pols de guixos de colors ens sortia com una pintura per poder fer bonics quadres. 


Fins la setmana que ve! Que anirem a visitar el cosmocaixa! Potser trobem algun experiment interessant per reproduir-lo al taller! 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada